Speltbrood: een woordje uitleg en bereiding

Gepubliceerd op 15 maart 2021 om 11:40

Met regelmaat wordt de vraag gesteld: "Wat is nu het verschil tussen bloem en meel?".

Wel, bloem is gemalen graan, in dit geval spelt, en is volledig gereinigd van alle vliesjes, die rond de graankorrels zitten. Als je bloem gebruikt om een brood te bakken dan bekom je een wit brood.

Wat is nu meel? Wel, hier zijn de vliesjes, mee fijn gemalen en bevinden zich nog in de bloem en dat noemen we meel. Als je met meel een brood bakt, bekom je een compact donker grof brood.

In ons gezin doen wij meestal een mengeling van 50% bloem en 50% meel en zo bekom en je een licht grof brood.

Zo kan je zelf gaan experimenteren met de verhoudingen en zo het brood grover of lichter maken.

Wat het brood natuurlijk nog lekkerder maakt is het toevoegen van een zaad-soort of een mix van zaden en/of zonnebloem en/of pompoenpitten.

We geven jullie nog graag ons huisrecept mee, voor één brood, in deze volgorde in de menger toe te voegen:

          - 2 kleine maatjes Keltisch zeezout

          - 2 bekers bloem en 2 bekers meel

          - 1 beker water

          - 1 klein maatje droge gist

          - na het kneden, laten rijzen voor een 2-tal uur

          - naar gelang de vorm een 40' bakken op 180°C

          - de bolletjes op de toegevoegde foto bak ik 30'

          - SMAKELIJK, ... heb je nog vragen contacteer ons gerust

Met dank aan Stefanie ;o)

 

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.